Tallers EnginyUIB

Quin és l’objectiu d’aquests tallers?

Es tracta de tallers realitzats utilitzant materials molt simples i pensats per desenvolupar la creativitat i l’enginy dels estudiants. La majoria d’aquests tallers no tenen una solució única i, per tant, estan adaptats per a un gran espectre d’edats. Abans de realitzar el taller es fa una breu presentació de 15 minuts per explicar el tipus de feines associades a les enginyeries i les matemàtiques.

On es fan?

Als centres educatius de l’illa de Mallorca entre els mesos de novembre de 2022 i maig de 2023.

A qui s’adreça?

Aquests tallers els fan als centres de secundària els alumnes de l’Escola Politècnica Superior.  

Quina durada tenen?

La durada dels tallers oscil•la entre dues hores i dues hores i mitja, inclosa una breu presentació de les sortides professionals lligades a les enginyeries, l’edificació i les matemàtiques.

Quins són els tallers disponibles?

Fes que el vent treballi per a tu. Els equips d’estudiants dissenyen i construeixen un molí de vent operatiu usant productes de la vida quotidiana. Els molins de vent fets pels estudiants han de ser capaços de suportar el vent generat per un ventilador o assecador de cabell, funcionant a velocitat mitjana i situat a una distància de 61 cm, i a més girar per aixecar un objecte petit. Els estudiants avaluen l’eficàcia tant del seu propi molí de vent com la dels altres equips i presenten les seves troballes a la classe.

Conquista el castell. Els equips d’estudiants construeixen una catapulta amb articles de la vida quotidiana. Després, proven les seves catapultes per determinar la major distància a la qual poden encertar a un objectiu utilitzant un gominola com a projectil.

Dissenya la teva casa més eficient. Aquest taller permet veure com utilitzant l’orientació de l’edifici, el seu disseny arquitectònic i triant uns materials apropiats es pot, tant utilitzar l’energia del sol per donar calor, com mantenir els edificis frescos. Els equips d’estudiants construeixen cases solars passives amb materials diaris. Llavors proven les seves cases solars per determinar si regulen bé la temperatura.

Dissenya el cotxe més ràpid. El taller es concentra en les proves en túnels de vent que els enginyers de moltes indústries usen per desenvolupar productes tals com a avions, automòbils i fins i tot edificis. Els equips d’estudiants construeixen el seu propi model d’automòbil usant productes de la vida quotidiana i proven el seu disseny en un túnel de vent.

Fes el teu propi robot mòbil. Cada equip aprendrà a dissenyar vibrobots mòbils capaços de realitzar diferents funcions: desplaçar-se en línia recta, donar voltes, pintar, etc. Depenent de la funció desitjada el disseny del robot ha de ser diferent cada cop.

Crea el teu propi braç robot. Els estudiants dissenyen i construeixen un braç robòtic que funciona a partir d’un conjunt d’elements quotidians amb l’objectiu que el braç pugui agafar una tassó de plàstic. Els estudiants treballen en equips d’enginyers per dissenyar i construir el seu propi braç robot a partir d’elements quotidians

El joc del Triteringa. (Activitat coorganitzada amb el CentMat). En aquest taller els participants hauran d’aplicar el seu enginy matemàtic per a resoldre reptes amb el triteringa. Es tracta d’un joc creat per Josep Lluís Pol i Llompart i Susanna Morell Torrens, del CentMat, de la família del Tàntrix (creat per Mike McManaway el 1988) i que es pot considerar dins la categoria dels jocs de connexions o jocs topològics abstractes.

Com puc sol•licitar que es faci un taller al meu centre?

Per sol·licitar un taller, emplenau el formulari d’inscripció.

Inscripcions des de l’1 de setembre fins a exhaurir-se les places.