Scratch Day 2022

⚠️ Estem dissenyant l’Scratch Day de 2023

Com a referència, teniu disponible a continuació la programació del darrer Scratch Day

Presentació

L’Escola Politècnica Superior de la Universitat de les Illes Balears organitza el V Scratch Day Illes Balears, el proper 7 de maig de 2022 a l’edifici de l’Escola (Ed. Anselm Turmeda) al campus de la UIB.

Aquesta és la nostra cinquena edició d’un esdeveniment en el qual nens i joves, d’entre 7 i 16 anys, poden participar en les diferents activitats que hem organitzat, totes elles amb la programació com a base fonamental. Per a aquesta edició, ampliem l’oferta, amb activitats d’introducció a la programació i a la robòtica, mantenint la part de competició i reptes de les anteriors edicions.

A continuació trobaràs tots els detalls sobre què és l’Scratch Day i com pots inscriure’t en els diferents tallers i activitats, pensats perquè qualsevol nin o nina, amb experiència o sense, pugui avançar en el món de la computació, la programació i la robòtica.

Scratch Day 2022: 07/05/2022, Escola Politècnica Superior

L’Scratch Day 2022 tindrà lloc durant el matí del dissabte 7 de maig a l’edifici de l’Escola Politècnica Superior (Ed. Anselm Turmeda) de la Universitat de les Illes Balears:

 • Què? Scratch Day 2022.
 • Quan? Dissabte 7 de maig, entre 9.30 i 14.30 aproximadament.
 • On? Edifici Anselm Turmeda (UIB), Ctra. de Valldemossa, km 7.5, 07122, Palma (Illes Balears).

Activitats

Tingues en compte que tota aquesta informació pot canviar o ser modificada a mesura que avancem en l’organització de l’esdeveniment. Torna aquí en uns dies o escriu un correu a scratchdayuib@gmail.com si tens algun dubte.

Tingues en compte també que totes les activitats discorren en paral·lel. És a dir, que s’ha de triar només una d’elles per participar-hi. Els tallers són de 3 hores: una hora i mitja abans del berenar i una altra hora i mitja després del berenar. A totes les activitats s’inscriu i participa només un menor, exceptuant el taller d’iniciació a Scratch on si el participant té onze anys o menys s’ha d’inscriure amb un adult com a parella.

En aquesta edició, la participació tendrà un cost de 4 € que seran destinats a cobrir les despeses del berenar que es proporcionarà als participants.

(Si us plau, llegeix bé la descripció de l’activitat en la qual estàs interessat. Algunes d’elles requereixen experiència prèvia que és necessària per poder seguir correctament les indicacions de l’equip de monitors)

Taller d’iniciació a Scratch

Nombre de places: 15 places.
Nivell: cinturó blanc (pots determinar el teu nivell de programació amb aquest formulari).
Requisits: els participants que tinguin onze anys o menys han de participar al costat d’un adult (pare/mare/oncle/tia/mestre/mestra…).
Tipus de taller: mig matí de treball individual i mig matí de treball amb les seves parelles.
Descripció: el taller d’iniciació a Scratch constarà de dues parts. En la primera, mentre els adults assisteixen a una xerrada formativa sobre el món de la programació i la programació amb Scratch, els nens aprendran què és Scratch directament usant-ho. Després d’aquesta primera fase, els nens acudiran al costat dels adults perquè tots dos puguin col·laborar i crear nous projectes junts.
Ideal per a… aquells que vulguin fer els seus primers passos en el món de la programació.

Taller d’Scratch creatiu

Nombre de places: 15 places.
Nivell: cinturó blanc (només pels participants que tinguin dotze anys o més) o groc (pots determinar el teu nivell de programació amb aquest formulari).
Requisits: coneixements bàsics d’Scratch.
Tipus de taller: en grup amb treball individual.
Descripció: És fa un ús de l’Scratch com a eina per a l’art, el dibuix i la creativitat; a més de per descomptat per a la programació. També es desenvolupa la creativitat interactuant amb el món físic.
Ideal per a… aquells que gaudeixen de l’art, la plàstica i la creativitat. Per a les ments més imaginatives que vulguin descobrir com la programació pot ser una eina ideal per a plasmar les seves idees.

Taller d’iniciació a Python

python-logo-300px

Nombre de places: 15 places.
Nivell: cinturó marró o negre (pots determinar el teu nivell de programació amb aquest formulari).
Requisits: experiència i coneixements avançats en Scratch.
Tipus de taller: individual.
Descripció: utilitzarem plataformes gamificades com CodeCombat per a introduir als participants en la programació en llenguatge Python. Així faran els seus primers passos en la programació basada en text, més avançada que els llenguatges de blocs com Scratch, utilitzant un llenguatge de programació àmpliament utilitzat per al desenvolupament de programari actualment.
Ideal per a… aquells que vulguin fer els seus primers passos en un llenguatge de programació ‘tradicional’, allunyat dels bonics blocs de colors.

Taller de LEGO Spike

Nombre de places: 15 places.
Nivell: cinturó groc (pots determinar el teu nivell de programació amb aquest formulari).
Requisits: coneixements bàsics d’Scratch.
Tipus de taller: individual.
Descripció: un taller en el qual es busca una primera introducció en el món de la robòtica amb Spike, un dels kit més interessants de robòtica de LEGO Education, que permetrà desenvolupar petits projectes gràcies als seus motors i sensors.
Ideal per a…  aquells que vulguin fer els seus primers passos en el món de la robòtica.

Reptes i concursos d’Scratch

Com a activitat per als que ja tenen una certa experiència en la programació, en aquest Scratch Day hem preparat reptes i concursos relacionats amb la programació en Scratch. En aquests reptes i concursos es proposen una sèrie de proves i temes sobre els quals elaborar algun tipus de projecte. Entre tots els que es presentin es realitzarà una selecció de guanyadors i es repartiran diversos premis. Per a participar en aquests reptes i concursos és necessari portar portàtil.

S’han obert un total de 45 places per als reptes i concursos d’Scratch, que consten de tres modalitats de participació:

 • Concurs de nivell inicial (nivell cinturó groc): resolució de diversos reptes curts que hauran de resoldre’s mitjançant projectes en Scratch (15 places).
 • Concurs de nivell mitjà (nivell cinturó marró): amb una mecànica similar a la del concurs de nivell inicial, però amb una major magnitud i dificultat. Consisteix a solucionar un o dos reptes complexos de diferents nivells (15 places).
 • Concurs de nivell avançat (nivell cinturó negre): consisteix a crear completament un projecte des de la concepció o disseny fins a la seva realització i implementació en Scratch amb una restricció sobre la temàtica, que s’indicarà el dia del concurs (15 places).

Pots determinar el teu nivell de programació amb aquest formulari.

Requisits: és necessari portar un ordinador portàtil. Seria desitjable que ja tengui instal·lat Scratch 3. També tens la possibilitat d’utilitzar una conta scratch.mit.edu i progamar amb Scratch online.

Premis dels concursos

Tenim guardats premis per als guanyadors en la secció de Reptes i Concursos… i més! Vine a descobrir-los a l’Scratch Day!

Jurat

S’anunciarà pròximament.

Horari d’activitats

 • 9.30 Obertura de portes al públic, registre i acreditació. A partir d’aquest moment al centre solament hi poden romandre els inscrits.
 • 10.00-11.30 Inici dels tallers i dels reptes i concursos
 • 11.30-12.00 Berenar
 • 12.00-13.30 Continuació dels tallers i dels reptes i concursos
 • 13.30 Final de tallers i dels reptes i concursos
 • Els participants es traslladen a la Sala d’actes
 • Obertura de portes al públic.
 • Cerimònia de Clausura
 • Lliurament de premis
 • 14.30 aproximadament, finalitza l’Scratch Day

Inscripcions per a l’Scratch Day 2022

El plaç d’inscripcions s’ha tancat el 28/04/2022. Recorda que cada activitat té un nombre de places limitades i les admissions es realitzaran per ordre d’inscripció.

FAQs / Preguntes freqüents

Tens alguna pregunta? Estam a la teva disposició, pots contactar amb nosaltres i et respondrem el més aviat possible. Encara així, hem preparat unes quantes preguntes comunes que esperem que puguin ser-te d’ajuda:

He de portar el meu portàtil?

Depèn:

 • Taller d’iniciació a Scratch: no és necessari, es desenvoluparà en sales d’ordinadors amb el programari instal·lat, però si vols pots portar el teu portàtil.
 • Taller d’Scratch creatiu: no és necessari, es desenvoluparà en sales d’ordinadors amb el programari instal·lat, però si vols pots portar el teu portàtil.
 • Taller d’iniciació a Python: no és necessari, es desenvoluparà en sales d’ordinadors amb el programari instal·lat, però si vols pots portar el teu portàtil.
 • Taller de LEGO Spike: no és necessari, es desenvoluparà en sales d’ordinadors amb el programari instal·lat, però si vols pots portar el teu portàtil.
 • Reptes i concursos d’Scratch: sí, és necessari portar ordinador portàtil de casa. És recomanable portar Scratch 3 ja instal·lat, ja que el programari triga una mica a descarregar-se i instal·lar-se i volem aprofitar el taller al màxim. Aquest programari és totalment gratuït i es troba molt fàcilment amb una cerca de Google, o en la pàgina del MIT; no obstant això, nosaltres tindrem preparades unes quantes memòries USB amb els fitxers necessaris per a poder instal·lar tots els programes de manera ràpida.

Hi ha algun problema si el portàtil que porto té una contrasenya d’administrador/control parental?

És un os dur de rosegar, i al que ens hem enfrontat en múltiples ocasions. Si està habilitat el control parental de manera que el participant no pugui usar el portàtil, comencen els problemes. Si tot el programari no ve instal·lat de casa i hem de connectar el portàtil a la wifi o hem d’instal·lar nous programes en el sistema, necessitem que o bé no existeixi una contrasenya d’administrador o control parental, o que nosaltres la coneguem prèviament per a poder utilitzar-la. Et recomanam desactivar el control parental abans del dia de l’Scratch Day, i després restaurar-lo quan vulguis.

Em puc apuntar a més d’un taller o a un taller i a un concurs?

No, un participant només pot estar apuntat o a un taller o a un concurs. Els tallers i concursos es desenvoluparan de manera simultània pel que és incompatible participar en més d’una activitat.

Si tens alguna pregunta més pots contactar amb nosaltres a scratchdayuib@gmail.com i intentarem respondre el més aviat possible.

Patrocinadors i col·laboradors

L’Scratch Day forma part del programa MEET-EPS, de col·laboració entre l’EPS i empreses i institucions, que amb el seu suport financen aquestes activitats.