Scratch Day

Estem preparant l’edició 2024 del Scratch Day. Teniu a continuació la informació corresponent a l’edició 2023.

L’Escola Politècnica Superior de la Universitat de les Illes Balears organitza el VI Scratch Day Illes Balears, el pròxim 6 de maig de 2023 a l’edifici Anselm Turmeda del campus de la UIB.

Aquesta és la sisena edició d’un esdeveniment en el qual estudiants d’entre 7 i 16 anys, participen en diferents activitats basades en la programació.

Com a l’edició anterior, hi trobareu activitats d’introducció a la programació i a la robòtica a més d’una part de competició i reptes per a aquells que ja en saben.

En aquesta edició s’ha posat esment perquè més nines puguin participar a l’Scratch Day.

A continuació trobareu tots els detalls sobre què és l’Scratch Day i com podeu inscriure-vos en els diferents tallers i activitats, pensats perquè qualsevol nin o nina, amb experiència o sense, pugui avançar en el món de la computació, la programació i la robòtica.

Scratch Day 2023: 06/05/2023, Escola Politècnica Superior

L’Scratch Day 2023 tendrà lloc durant el matí del dissabte 6 de maig a l’Escola Politècnica Superior (Ed. Anselm Turmeda) de la Universitat de les Illes Balears:

 • Què? Scratch Day 2023.
 • Quan? Dissabte 6 de maig, des de les 9.30 h fins a les 14.30 h aproximadament.
 • On? Edifici Anselm Turmeda (UIB), Ctra. de Valldemossa, km 7.5, 07122, Palma (Illes Balears).

Activitats

Teniu en compte que tota aquesta informació pot canviar o ser modificada a mesura que s’avanci en l’organització de l’esdeveniment. Tornau a visitar aquesta pàgina en uns dies o escriviu un correu a scratch@uib.es si teniu algun dubte.

Els tallers i reptes es desenvolupen en paral·lel, és a dir, que n’heu de triar només una per participar-hi. Els tallers són de 3 hores: una hora i mitja abans del berenar i una altra hora i mitja després del berenar. A totes les activitats s’hi inscriu i hi participa només un menor, exceptuant-ne el taller d’iniciació a Scratch, en el qual, si el participant té onze anys o menys, un adult s’hi ha d’inscriure com a parella.

En aquesta edició, la participació tendrà un cost de 5 € que seran destinats a cobrir les despeses del berenar que es proporcionarà als participants. Aquells que formalitzeu la inscripció en el primer període tendreu un preu reduït de 4 €. (Vegeu l’apartat d’inscripcions per a més detalls). Si el cost de l’activitat us suposa un problema, escriviu-nos a scratch@uib.es i ho tractarem de manera confidencial.

(Per favor, llegiu bé la descripció de l’activitat que vos interessa. Algunes requereixen experiència prèvia que és necessària per poder seguir correctament les indicacions de l’equip de monitors).

Taller d’iniciació a Scratch

Nombre de places: 16 places (8 per a nins i 8 per a nines).
Nivell: cinturó blanc (podeu determinar el vostre nivell de programació amb aquest formulari).
Requisits: els participants que tenguin onze anys o menys han de participar acompanyats d’un adult (pare, mare, familiar, mestre, mestra, etc.).
Tipus de taller: mig matí de treball individual i mig matí de treball amb les seves parelles.
Descripció: el taller d’iniciació a Scratch constarà de dues parts. En la primera, mentre els adults assisteixen a una xerrada formativa sobre el món de la programació i la programació amb Scratch, els nins i nines aprendran què és Scratch de manera pràctica. Després d’aquesta primera fase, els nens s’ajuntara amb els adults perquè tots dos puguin col·laborar i crear nous projectes plegats.
Ideal per a… aquells que vulguin fer les primeres passes en el món de la programació.

Taller d’Scratch creatiu

Nombre de places: 16 places (8 per a nins i 8 per a nines).
Nivell: cinturó blanc (només per als participants que tenguin dotze anys o més) o groc (podeu determinar el vostre nivell de programació amb aquest formulari).
Requisits: coneixements bàsics d’Scratch.
Tipus de taller: en grup amb treball individual.
Descripció: Es fa ús de l’Scratch com a eina per a l’art, el dibuix i la creativitat; a més de per descomptat per a la programació. També es desenvolupa la creativitat interactuant amb el món físic.
Ideal per a… aquells que gaudeixen de l’art, la plàstica i la creativitat. Per a les ments més imaginatives que vulguin descobrir com la programació pot ser una eina ideal per a plasmar les seves idees.

Taller d’iniciació a Python

python-logo-300px

Nombre de places: 16 places (8 per a nins i 8 per a nines).
Nivell: cinturó marró o negre (podeu determinar el vostre nivell de programació amb aquest formulari).
Requisits: experiència i coneixements avançats en Scratch.
Tipus de taller: individual.
Descripció: utilitzarem plataformes gamificades com CodeCombat per introduir els participants en la programació amb el llenguatge Python. Així faran les seves primeres passes en la programació basada en text, més avançada que els llenguatges de blocs com l’Scratch, fent servir un llenguatge de programació àmpliament utilitzat per al desenvolupament de programari avui dia.
Ideal per a… aquells que vulguin fer les primeres passes en un llenguatge de programació tradicional, allunyat dels blocs de colors.

Taller de LEGO Spike

Nombre de places: 16 places (8 per a nins i 8 per a nines).
Nivell: cinturó groc (podeu determinar el vostre nivell de programació amb aquest formulari).
Requisits: coneixements bàsics d’Scratch.
Tipus de taller: individual.
Descripció: una primera introducció en el món de la robòtica amb Spike, un dels kits més interessants de robòtica de LEGO Education, que permetrà desenvolupar petits projectes gràcies als seus motors i sensors.
Ideal per a… aquells que vulguin fer les primeres passes en el món de la robòtica.

Reptes i concursos d’Scratch

Com a activitat per als que ja tenen una certa experiència en la programació, en aquest Scratch Day hem preparat reptes i concursos relacionats amb la programació en Scratch. En aquests reptes i concursos es proposen una sèrie de proves i temes sobre els quals elaborar algun tipus de projecte. Entre tots els que es presentin es realitzarà una selecció de guanyadors i es repartiran diversos premis. Per a participar en aquests reptes i concursos és necessari dur un ordinador portàtil.

S’han obert un total de 32 places per als reptes i concursos d’Scratch, que consten de dues modalitats de participació:

 • Concurs de nivell inicial (nivell cinturó groc): resolució de diversos reptes curts que hauran de resoldre’s mitjançant projectes en Scratch. 16 places (8 per a nins i 8 per a nines).
 • Concurs de nivell mitjà i avançat (nivell cinturó marró o negre): amb una mecànica similar a la del concurs de nivell inicial, però amb una major magnitud i dificultat. Consisteix a solucionar un o dos reptes complexos de diferents nivells. 16 places (8 per a nins i 8 per a nines).

Podeu determinar el vostre nivell de programació amb aquest formulari.

Requisits: és necessari dur un ordinador portàtil. Tot i que seria desitjable que ja tengui instal·lat Scratch 3, també teniu la possibilitat d’utilitzar un compte a scratch.mit.edu i programar amb l’Scratch online.

Premis dels concursos

Tots els guanyadors dels Reptes i Concursos rebran un premi, a més d’altres sorpreses. No vos els perdeu!

Jurat

S’anunciarà pròximament.

Horari d’activitats

 • 9.00: Obertura de portes al públic, registre i acreditació. A partir d’aquest moment al centre només hi poden ser els inscrits.
 • 9.30 – 11.00: Inici dels tallers i dels reptes i concursos.
 • 11.00 – 11.30: Berenar.
 • 11.30 – 13.00: Continuació dels tallers i dels reptes i concursos.
 • 13.00: Obertura de portes al públic.
 • 13.00 – 13.30: Conferència-taller per a participants i acompanyants a la Sala d’Actes.
 • 13.30 – 14.00: Cerimònia de clausura i lliurament de premis.

Inscripcions a l’Scratch Day 2023

Les inscripcions a l’Scratch Day es faran en dues convocatòries:

 • Primera convocatòria: constarà de les fases següents:
  • Preinscripció: des de dia 27 de març fins a dia 23 d’abril a través d’aquest formulari
  • Acceptació i inscripció: Dia 25 d’abril, com a tard, rebreu un correu dient-vos si s’ha acceptat la inscripció (tant si és en sentit afirmatiu com negatiu) i informant-vos del procediment a seguir per als acceptats, que tindran fins dia 28 d’abril per a formalitzar la inscripció i fer el pagament de 4€.
 • Segona convocatòria (només s’obrirà en cas d’haver-hi places lliures). Se n’informarà a partir de 25 d’abril. Recordau que el preu d’inscripció en aquest segon període és de 5€.

FAQs / Preguntes freqüents

Teniu alguna pregunta? Estam a la vostra disposició, pots contactar amb nosaltres i vos respondrem al més aviat possible. Així i tot, hem preparat unes quantes preguntes comunes que esperam que puguin ser-vos d’ajuda:

He de dur el meu portàtil?

Depèn:

 • Taller d’iniciació a Scratch: no és necessari, es desenvoluparà en sales d’ordinadors amb el programari instal·lat, però si vols pots dur el teu portàtil.
 • Taller d’Scratch creatiu: no és necessari, es desenvoluparà en sales d’ordinadors amb el programari instal·lat, però si vols pots dur el teu portàtil.
 • Taller d’iniciació a Python: no és necessari, es desenvoluparà en sales d’ordinadors amb el programari instal·lat, però si vols pots dur el teu portàtil.
 • Taller de LEGO Spike: no és necessari, es desenvoluparà en sales d’ordinadors amb el programari instal·lat, però si vols pots dur el teu portàtil.
 • Reptes i concursos d’Scratch: sí, és necessari dur ordinador portàtil de casa. És recomanable tenir-hi Scratch 3 ja instal·lat, ja que el programari triga una mica a descarregar-se i instal·lar-se i volem aprofitar el taller al màxim. Aquest programari és totalment gratuït i es troba molt fàcilment amb una cerca de Google, o a la pàgina del MIT; no obstant això, nosaltres tindrem preparades unes quantes memòries USB amb els fitxers necessaris per a poder instal·lar tots els programes de manera ràpida.

Hi ha algun problema si el portàtil que faig servir té una contrasenya d’administrador o control parental?

És un os dur de rosegar, i al que ens hem enfrontat en múltiples ocasions. Si està habilitat el control parental de manera que el participant no pugui usar el portàtil, comencen els problemes. Si tot el programari no ve instal·lat de casa i hem de connectar el portàtil a la xarxa Wi-Fi o hem d’instal·lar nous programes en el sistema, necessitem que o bé no existeixi una contrasenya d’administrador o control parental, o que nosaltres la coneguem prèviament per a poder utilitzar-la. Et recomanam desactivar el control parental abans del dia de l’Scratch Day, i després restaurar-lo quan vulguis.

Em puc apuntar a més d’un taller o a un taller i a un concurs?

No, un participant només pot estar apuntat o a un taller o a un concurs. Els tallers i concursos es desenvoluparan de manera simultània per la qual cosa és incompatible participar en més d’una activitat.

Si tens alguna pregunta més pots contactar amb nosaltres a scratch@uib.es i intentarem respondre’t al més aviat possible.

Patrocinadors i col·laboradors

L’Scratch Day forma part del programa MEET-EPS, de col·laboració entre l’EPS i empreses i institucions, que amb el seu suport financen aquestes activitats.