Scratch Day

20/04/2024, Escola Politècnica Superior

L’Escola Politècnica Superior de la Universitat de les Illes Balears organitza el VII Scratch Day Illes Balears, el pròxim 20 d’abril de 2024 a l’edifici Anselm Turmeda del campus de la UIB.

Aquesta és la setena edició d’un esdeveniment en el qual estudiants d’entre 7 i 16 anys, participen en diferents activitats basades en la programació.

Com a l’edició anterior, hi trobareu activitats d’introducció a la programació i a la robòtica.

En aquesta edició s’ha posat esment perquè més nines puguin participar a l’Scratch Day.

A continuació trobareu tots els detalls sobre què és l’Scratch Day i com podeu inscriure-vos en els diferents tallers i activitats, pensats perquè qualsevol nin o nina, amb experiència o sense, pugui avançar en el món de la computació, la programació i la robòtica.

L’Scratch Day 2024 tendrà lloc durant el matí del dissabte 20 d’abril a l’Escola Politècnica Superior, a l’edifici Anselm Turmeda (UIB), Ctra. de Valldemossa, km 7.5, 07122, Palma (Illes Balears).

Activitats

Teniu en compte que tota aquesta informació pot canviar o ser modificada a mesura que s’avanci en l’organització de l’esdeveniment. Tornau a visitar aquesta pàgina en uns dies o escriviu un correu a scratch@uib.es si teniu algun dubte.

Els tallers es desenvolupen en paral·lel, és a dir, que n’heu de triar només un per participar-hi. Els tallers són de 3 hores: una hora i mitja abans del berenar i una altra hora i mitja després del berenar. A tots els tallers s’hi inscriu i hi participa només un menor, exceptuant-ne el taller d’iniciació a Scratch, en el qual, si el participant té onze anys o menys, un adult s’hi ha d’inscriure com a parella.

En aquesta edició, la participació tendrà un cost de 5 € que seran destinats a cobrir les despeses del berenar que es proporcionarà als participants. Si el cost de l’activitat us suposa un problema, escriviu-nos a scratch@uib.es i ho tractarem de manera confidencial.

(Per favor, llegiu bé la descripció de l’activitat que vos interessa. Algunes requereixen experiència prèvia que és necessària per poder seguir correctament les indicacions de l’equip de monitors).

Taller d’iniciació a Scratch

Nombre de places: 32 places (16 per a nins i 16 per a nines).
Nivell: cinturó blanc (podeu determinar el vostre nivell de programació amb aquest formulari).
Requisits: els participants que tenguin onze anys o menys han de participar acompanyats d’un adult (pare, mare, familiar, mestre, mestra, etc.).
Tipus de taller: mig matí de treball individual i mig matí de treball amb les seves parelles.
Descripció: el taller d’iniciació a Scratch constarà de dues parts. En la primera, mentre els adults assisteixen a una xerrada formativa sobre el món de la programació i la programació amb Scratch, els nins i nines aprendran què és Scratch de manera pràctica. Després d’aquesta primera fase, els nens s’ajuntara amb els adults perquè tots dos puguin col·laborar i crear nous projectes plegats.
Ideal per a… aquells que vulguin fer les primeres passes en el món de la programació.

Taller d’Scratch creatiu

Nombre de places: 16 places (8 per a nins i 8 per a nines).
Nivell: cinturó blanc (només per als participants que tenguin dotze anys o més) o groc (podeu determinar el vostre nivell de programació amb aquest formulari).
Requisits: coneixements bàsics d’Scratch.
Tipus de taller: en grup amb treball individual.
Descripció: Es fa ús de l’Scratch com a eina per a l’art, el dibuix i la creativitat; a més de per descomptat per a la programació. També es desenvolupa la creativitat interactuant amb el món físic.
Ideal per a… aquells que gaudeixen de l’art, la plàstica i la creativitat. Per a les ments més imaginatives que vulguin descobrir com la programació pot ser una eina ideal per a plasmar les seves idees.

Taller d’iniciació a Python

python-logo-300px

Nombre de places: 16 places (8 per a nins i 8 per a nines).
Nivell: cinturó marró o negre (podeu determinar el vostre nivell de programació amb aquest formulari).
Requisits: experiència i coneixements avançats en Scratch.
Tipus de taller: individual.
Descripció: utilitzarem plataformes gamificades com CodeCombat per introduir els participants en la programació amb el llenguatge Python. Així faran les seves primeres passes en la programació basada en text, més avançada que els llenguatges de blocs com l’Scratch, fent servir un llenguatge de programació àmpliament utilitzat per al desenvolupament de programari avui dia.
Ideal per a… aquells que vulguin fer les primeres passes en un llenguatge de programació tradicional, allunyat dels blocs de colors.

Taller de LEGO Spike

Nombre de places: 16 places (8 per a nins i 8 per a nines).
Nivell: cinturó groc (podeu determinar el vostre nivell de programació amb aquest formulari).
Requisits: coneixements bàsics d’Scratch.
Tipus de taller: individual.
Descripció: una primera introducció en el món de la robòtica amb Spike, un dels kits més interessants de robòtica de LEGO Education, que permetrà desenvolupar petits projectes gràcies als seus motors i sensors.
Ideal per a… aquells que vulguin fer les primeres passes en el món de la robòtica.

Horari d’activitats

 • 9.00: Obertura de portes al públic, registre i acreditació. A partir d’aquest moment al centre només hi poden ser els inscrits.
 • 9.30 – 11.00: Inici dels tallers.
 • 11.00 – 11.30: Berenar.
 • 11.30 – 13.00: Continuació dels tallers.
 • 13.00: Obertura de portes al públic.
 • 13.00 – 13.30: Conferència-taller per a participants i acompanyants a la Sala d’Actes.
 • 13.30 – 14.00: Cerimònia de clausura.

Inscripcions

Les inscripcions a l’Scratch Day es podran fer des del dia 18 de març fins a dia 12 d’abril a través d’aquest formulari.

FAQs / Preguntes freqüents

Si tens alguna pregunta més pots contactar amb nosaltres a scratch@uib.es i intentarem respondre’t al més aviat possible.

Així i tot, hem preparat unes quantes preguntes comunes que esperam que puguin ser-vos d’ajuda:

He de dur el meu portàtil?

Depèn:

 • Taller d’iniciació a Scratch: no és necessari, es desenvoluparà en sales d’ordinadors amb el programari instal·lat, però si vols pots dur el teu portàtil.
 • Taller d’Scratch creatiu: no és necessari, es desenvoluparà en sales d’ordinadors amb el programari instal·lat, però si vols pots dur el teu portàtil.
 • Taller d’iniciació a Python: no és necessari, es desenvoluparà en sales d’ordinadors amb el programari instal·lat, però si vols pots dur el teu portàtil.
 • Taller de LEGO Spike: no és necessari, es desenvoluparà en sales d’ordinadors amb el programari instal·lat, però si vols pots dur el teu portàtil.

Hi ha algun problema si el portàtil que faig servir té una contrasenya d’administrador o control parental?

És un os dur de rosegar, i al que ens hem enfrontat en múltiples ocasions. Si està habilitat el control parental de manera que el participant no pugui usar el portàtil, comencen els problemes. Si tot el programari no ve instal·lat de casa i hem de connectar el portàtil a la xarxa Wi-Fi o hem d’instal·lar nous programes en el sistema, necessitem que o bé no existeixi una contrasenya d’administrador o control parental, o que nosaltres la coneguem prèviament per a poder utilitzar-la. Et recomanam desactivar el control parental abans del dia de l’Scratch Day, i després restaurar-lo quan vulguis.

Em puc apuntar a més d’un taller?

No, un participant només pot estar apuntat a un taller. Els tallers es desenvoluparan de manera simultània per la qual cosa és incompatible participar en més d’un.

Patrocinadors i col·laboradors

L’Scratch Day forma part del programa MEET EPS, de col·laboració entre l’EPS i empreses i institucions, que amb el seu suport financen aquestes activitats.