Tallers Try Engineering

Quin és l’objectiu d’aquests tallers?

Es tracta de tallers realitzats utilitzant materials molt simples i pensats per desenvolupar la creativitat i l’enginy dels estudiants. La majoria d’aquests tallers no tenen una solució única i, per tant, estan adaptats per a un gran espectre d’edats. Abans de realitzar el taller es fa una breu presentació de 15 minuts per explicar el tipus de feines associades a les enginyeries i les matemàtiques.

On es fan?

Als centres educatius de l’illa de Mallorca entre els messos de novembre de 2021 i maig de 2022.

A qui s’adreça?

Aquests tallers els fan als centres de secundària els alumnes de l’Escola Politècnica Superior.  

Quina durada tenen?

La durada dels tallers oscil•la entre dues hores i dues hores i mitja, inclosa una breu presentació de les sortides professionals lligades a les enginyeries, l’edificació i les matemàtiques.

Quins són els tallers disponibles?

Hi ha entre 10 i 15 tallers disponibles de cada tipus, la llista completa de tallers és:

Fes que el vent treballi per a tu. Els equips d’estudiants dissenyen i construeixen un molí de vent operatiu usant productes de la vida quotidiana. Els molins de vent fets pels estudiants han de ser capaços de suportar el vent generat per un ventilador o assecador de cabell, funcionant a velocitat mitjana i situat a una distància de 61 cm, i a més girar per aixecar un objecte petit. Els estudiants avaluen l’eficàcia tant del seu propi molí de vent com la dels altres equips i presenten les seves troballes a la classe.

Conquista el castell. Els equips d’estudiants construeixen una catapulta amb articles de la vida quotidiana. Després, proven les seves catapultes per determinar la major distància a la qual poden encertar a un objectiu utilitzant un gominola com a projectil.

Dissenya la teva casa més eficient. Aquest taller permet veure com utilitzant l’orientació de l’edifici, el seu disseny arquitectònic i triant uns materials apropiats es pot, tant utilitzar l’energia del sol per donar calor, com mantenir els edificis frescos. Els equips d’estudiants construeixen cases solars passives amb materials diaris. Llavors proven les seves cases solars per determinar si regulen bé la temperatura.

Dissenya el cotxe més ràpid. El taller es concentra en les proves en túnels de vent que els enginyers de moltes indústries usen per desenvolupar productes tals com a avions, automòbils i fins i tot edificis. Els equips d’estudiants construeixen el seu propi model d’automòbil usant productes de la vida quotidiana i proven el seu disseny en un túnel de vent.

Fes el teu propi robot mòbil. Cada equip aprendrà a dissenyar vibrobots mòbils capaços de realitzar diferents funcions: desplaçar-se en línia recta, donar voltes, pintar, etc. Depenent de la funció desitjada el disseny del robot ha de ser diferent cada cop.

Dissenya un  avió invisible. Cada equip experimentarà amb el funcionament d’un radar. Podrà determinar quines formes i materials són més invisibles als sistemes de detecció radar i utilitzar aquest coneixement per dissenyar els seus avions invisibles

Construeix el teu propi hotel d’insectes. Saps de quins animals depèn la producció de la majoria de fruites i verdures que tenim cada dia damunt la taula? Idò sí, dels insectes pol·linitzadors! Hi ha gran quantitat d’insectes que són necessaris per a la pol·linització dels cultius, com per exemple les abelles; i a més n’hi ha d’altres que contribueixen a controlar plagues agrícoles i de jardineria. Al taller, cada equip ha d’usar els materials proporcionats per dissenyar i construir un “hotel d’insectes” (caixa niu) que pugui contribuir a donar refugi i lloc de cria a aquests insectes beneficiosos, tant pol·linitzadors com enemics naturals de plagues, vitals per la conservació dels cultius agrícoles, els jardins i el medi natural.

Com puc sol•licitar que es faci un taller al meu centre?

Per sol·licitar un taller, emplenau el formulari d’inscripció.