Normativa referent a frau acadèmic i comportament contrari al codi d’integritat

Introducció

La legislació vigent i els reglaments de la Universitat estableixen què s’ha d’entendre com a frau acadèmic i què com a comportaments contraris al Codi d’Integritat de la UIB. Essencialment:

  • Frau acadèmic: Es tracta de qualsevol comportament premeditat tendent a falsejar els resultats d’un examen o treball, propi o aliè, realitzat com a requisit per superar una assignatura o acreditar el rendiment acadèmic.
  • Comportament contrari al Codi d’integritat (en el context dels processos d’avaluació): Es tracta de qualsevol comportament no premeditat que suposi la realització deshonesta d’una prova d’avaluació per tal d’obtenir injustament un benefici en relació amb la qualificació i la resta d’estudiants.

Cal notar que la diferència essencial entre tots dos conceptes està en la premeditació, que és necessari per a l’existència de frau però no per a l’existència de comportament contrari al codi d’Integritat.

Frau acadèmic

Definició

Un estudiant comet frau acadèmic si duu a terme alguna de les accions següents:

  1. Permetre que una altra persona realitzi i lliuri una prova d’avaluació o signi un full d’assistència en nom seu, quan aquesta constitueix un element d’avaluació, i consentir en tots els casos que se suplanti la seva identitat.
  2. Usar mentre s’efectua una prova d’avaluació escrita o oral qualsevol material escrit que no hagi estat autoritzat pel personal docent.
  3. Accedir, directament o indirectament, a sistemes informàtics per manipular actes i altres documents d’avaluació o per obtenir, eliminar o modificar proves d’avaluació.
  4. Usar, mentre s’efectua una prova d’avaluació escrita o oral, mitjans electrònics com telèfons, auriculars, ordinadors i qualsevol altre dispositiu electrònic que no hagin estat autoritzats pel personal docent i que permetin d’emmagatzemar o obtenir dades o, quan s’hagi autoritzat d’emprar-los, usar-los amb finalitats no permeses.
  5. Incloure continguts de qualsevol font (obres alienes, pàgines web, intel·ligència artificial generativa…) en els treballs i les pràctiques individuals o de grup, i presentar-los de tal manera que es facin passar com a propis quan no ho siguin i no citar-los degudament.
  6. Falsejar la bibliografia.
  7. Lliurar o copiar parts d’un treball lliurat per un altre estudiant, el mateix any o en anys anteriors, i presentar-lo com un treball nou.
  8. Encarregar la realització d’un treball a tercers.
  9. Reincidir en comportaments contraris al Codi d’integritat dels indicats a l’article 6 d’aquesta normativa, duts a terme en el marc d’una mateixa assignatura o d’assignatures diferents.
  10. Dur a terme qualsevol altre comportament tendent a falsejar els resultats d’una prova d’avaluació respecte del qual es pot considerar i demostrar que hi ha hagut premeditació, inclosos també els descrits a l’article 6 d’aquesta normativa.

Sancions

Si el frau s’ha produit en el marc de la realització del TFG, serà qualificat com a falta molt greu, i serà sancionada amb:

  1. Expulsió de dos mesos fins a tres anys de la universitat. La sanció amb expulsió haurà de constar a l’expedient acadèmic fins al seu total compliment.
  2. Pèrdua de drets de matrícula parcial, durant un curs o semestre acadèmic.

Altrament, serà qualificat com a falta greu i serà sancionada amb:

  1. Expulsió de fins a un mes de la universitat on s’hagués comès la falta. Aquesta sanció no es podrà aplicar durant els períodes davaluació i de matriculació segons hagin estat definits per cada universitat.
  2. Pèrdua del dret a la convocatòria ordinària en el semestre acadèmic en què es comet la falta i respecte de l’assignatura en què s’hagués comès.

Comportament contrari al codi d’integritat

Definició

Es considerarà que l’estudiant incorre en un comportament contrari al Codi d’integritat, entre d’altres, si duu a terme les accions següents:

  1. Comunicar-se entre estudiants amb la intenció d’ajudar-se consultant subreptíciament un altre examinand o deixant-se copiar per un altre estudiant.
  2. Accedir, mentre s’efectuen proves d’avaluació en línia, a Internet per dur a terme la prova d’avaluació, excepte si l’accés ha estat autoritzat pel personal docent.
  3. Signar, sense premeditació, un full d’assistència, quan aquesta constitueixi un element d’avaluació.

Sancions

El comportament contrari al codi d’integritat (en el context de proves d’avaluació) serà sancionat amb la qualificació de 0 a la prova d’avaluació on s’ha produït aquest comportament.

Procediment

  1. El professor que, durant la realització o correcció d’una prova d’avaluació, detecti un comportament que consideri constitutiu de frau acadèmic o contrari al Codi d’integritat ha de comunicar-ho al responsable de l’estudi a través d’UIBDigital sol·licitant:
    1. Apertura del procediment disciplinari (en cas de frau acadèmic).
    2. Autorització per avaluar amb 0 l’element d’avaluació.
  2. El responsable de l’estudi ha d’escoltar les diferents parts i decidir:
    1. No hi ha frau ni comportament contrari al codi d’integritat i, per tant, l’element d’avaluació s’ha d’avaluar com la resta d’estudiants.
    2. Hi ha comportament contrari al codi d’integritat i, per tant, l’element d’avaluació s’ha d’avaluar amb la qualificació de 0.
    3. Hi ha frau acadèmic i, per tant, s’instarà al Rector de la Universitat perquè iniciï el procediment disciplinari corresponent, de conformitat amb el que disposen els articles 18 i 19 de la Llei 3/2022, de 24 de febrer, de convivència universitària.